Se och göra, något för alla

Dalarna är en skattkista fylld av platser & aktiviteter värda att se & göra. Kultur, sport, natur och konsthantverk för att nämna några. Här kommer några förslag.

 

Cykelleder för stora och små

Att cykla i Dalarna är ett äventyr för hela familjen. Välmarkerade leder, god kringservice och fartfyllda upplevelser lockar till cykelupplevelser. Biking Dalarna samlar flera kända områden, över 213 mil uppmärkta leder, riktigt häftig XC-cykling och downhillcykling. Ett flertal cykeltävlingar anordnas runt Siljan. Cykelvasan, Siljan runt och Leksandsloppet för att nämna några.

Flera cykelleder ligger i området runt Fryksås/Grönklitt och passerar precis ovanför Finngården. Uthyrning av cyklar, inkl el-MTB finns på Längdcentrum i Grönklitt, där man också kan finna all information om cykellederna.

Fantastiska vandringsleder!

En vandring i Dalarna är att verkligen komma nära naturen. Vandra vår, sommar, höst och vinter. I skogar, fjäll och dalar. Förbi fäbodar, röda gårdar och gruvor. Runt sjöarna Siljan och Orsasjön med omnejd sträcker sig Siljansleden som huvudsakligen följer gamla fäbodstigar genom ett storkuperat och mäktigt landskap. Den 31 mil långa leden går att dela upp i lagom långa sträckor, beroende på ork och tid samt på vilka sevärdheter som lockar mest.

Siljansleden passerar förbi Fryksås.

Paddla

 Hyr en kanot eller kajak och utforska omgivningarna på egen hand. Glid fram på Orsasjön och njut av lugnet, stillheten och de vackra vyerna. Det finns också flera mindre sjöar runt om Orsa som erbjuder fina möjligheter till paddling, som Storhamrasjön och Ämåsjön i Orsa Finnmark. Även att följa Skattungen via Oreälv mot Orsa är en möjlighet för den som vill uppleva dalanaturen från ett nytt perspektiv. Närmaste ställe att paddla i är i  Östra Rädsjön, 2 km från Finngården. Kanot finns att hyra bl.a på Längdcentrum.

Fiske

I Orsa finns mängder med erkänt bra fiskevatten. Intill Orsa Grönklitts anläggning finns också put-and-take-sjöar, sjöar där man kontinuerligt planterar ut fisk vars syfte är att den relativt omgående ska fångas. För fiske i Rädsjön finns fiskekort att köpa på Längdcentrum/Grönklitt.  Fiskekort till övriga fiskevatten i och runt Orsa hittar ni på Orsa Fiskecenter. https://www.ofc.nu/

Bada

Det finns många fina badplatser i närheten av Finngården och Fryksås. Rädsjön i Grönklitt, 1,8 km bort är ett riktigt smultronställe med sandstrand och brygga, här finns även grillplats och gunga. I Grönklitt finns även en pool, lekplatsen och omklädningsrum finns i direkt anslutning till poolområdet.

Den största stranden i Orsa finns på Orsa Camping. Med sin långa sandstrand är den en klar semesterfavorit. På campingen finns även 50 meters simbassäng, lekplatser, restaurang, butik och minigolf.

Bad finns även vid Holen och Lisselhed i Orsasjön, Djurvik i sjön Skattungen, i Oreälven, vid Emåtjärn och på många andra platser vid sjöar och vattendrag.

Koppla av, koppla bort, bara vara…

En filt och en bra bok utanför stugan, en upptäcktsfärd i den vackra skogen ovanför Finngården, en långsam promenad genom Fäboden eller en kopp kaffe på trappen till din stuga. Se det stora i det lilla

Stäng av mobilen och låt dagen ta över. På och runt Finngården finns alla möjligheter för att dagen kommer ge dig minnen, glädje och ny energi.

Orsa Rovdjurspark

Orsa Rovdjurspark ligger i Orsa Grönklitt och är med sina 325 000 kvm Europas största rovdjurspark.  Parken har valt en inriktning med stora rovdjur från norra halvklotet och flera av dem är utrotningshotade. Runt om i parken finns dessutom flera lek- och lärstationer som gör det möjligt att leka sig fram till ny kunskap om djuren och deras miljö.

https://www.orsarovdjurspark.se/

Tomteland

På Sagolandet Tomteland i Gesunda strax utanför Mora, kan du träffa Tomten året runt, inte bara på julen. Här har han samlat alla sina vänner: nissarna, trollen, busmössen, älvorna, renarna, Sago-fen, Häxan och många fler.

https://www.tomteland.se/

Orsayran

Under Orsayran fylls Orsa av musik och sång i de mest varierande genres. Här samlas musikanter bara för att det är roligt att tillsammans med andra på ett kravlöst och opretentiöst sätt spela tillsammans. Varje onsdag i Juli månad blir de gatumusikanter som sprider musik och glädje på torg och gator i Orsa.

http://www.orsayran.se/

Kulturpasset

Ta del av Kulturresan Dalarna, en rundresa med nedslag på platser som avslöjar spännande delar av Sveriges historia. Samla stämplar i Kulturpasset och ta del av förmånliga erbjudanden. Besök nio kulturhistoriska besöksmål i Dalarna; Avesta Art, Zornmuseet, Carl Larsson gården, Falu Gruva, Hildasholm, Ornässtugan, Porfyrmuseet, Dalarnas museum och Nils Olsson Dalahästar.När varje erbjudande används får innehavaren av passet en stämpel. När alla nio kulturresemål besökts erhålls en specialutgåva av Kulturresans dalahäst. Varje erbjudande i passet gäller för en person vid ett tillfälle med startdatum för dagen då passet införskaffas.  Det kostar 125 kr och säljs på alla de besöksmål som finns med samt på turistbyråer i Dalarna. (Gäller i två år.)