Midsommar runt Siljan

Midsommar och Dalarna hör ihop och vill man kan man fira midsommar i flera dagar. De första firandena brukar ske redan onsdag före midsommarafton och därefter rullar det på. Här har man möjlighet att vara med om storslagna folkfester till traditionella toner. För att nämna några:

I Leksand har man Sveriges största midsommarfirande som inleds med att spelmanslaget kommer glidandes i kyrkbåtar på älven, med rankor och blomsterdekorationer.

I Orsa Hembygdsgård är det traditionsenligt firande på midsommardagen och naturligtvis är det välkända Orsa Spelmanslag som står för musiken.

Även i Våmhus Gammelgård utanför Mora firas det på midsommardagen. Här får ni bl.a lyssna till kulning, en blandning mellan sång och lockrop som fäbodjäntorna använde för att få hem djuren om kvällen. Ta en paus från dansen kring stången för att titta på de vackra smycken som hårkullorna från Våmhus har skapat.

Rättviks Gammelgård börjar sitt firande redan på torsdagskvällen med att binda kransar och girlander.av björklöv och blommor. På aftonen är det sedan dags för själva huvudakten. Kommer du klädd i folkdräkt är det fri entré!

På Sollerön, solens ö mitt i Siljans, bjuds det på traditionellt midsommarfirande på Hembygdsgården. Här ljuder näverlurar och spelmäns fioler. Förutom massor med lekar för barnen är det fullskalig dalastämning med dräktklädda kullor och masar.